Alla samlingarGreenely batteriOm Stödtjänster
Vad är skillnaden på lokal- och centralstyrda enheter?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Centralt styrda batterier för frekvensreglering (många andra hemmabatterier)
- Batterier styrs centralt med en mjukvara där data och aktivering av samtliga batterier sker i en molnlösning.
- Samtliga batterier i ett virtuellt kraftnät aktiveras med en central funktion
- Frekvensmätning sker på ett fåtal ställen i varje elområde
- Begränsad volym på stödtjänstmarknaden (får endast uppgå till 15% av den totalt budbara marknaden)
- Exempel: central frekvensmätning, central beräkning av tillgänglig kapacitet och aktivering

Lokalt styrda batterier för frekvensreglering (Pixii Home och Greenely)
- Batterier aktiveras individuellt och är inte beroende av central funktion.
- Inte begränsad av volym som får nyttjas på stödtjänsmarknaden
- Kan vara lokalt styrd även om centrala funktioner används för planering.
- Mäter frekvensen vid varje individuellt batteri med en godkänd frekvensmätare av Svenska Kraftnät

Då vi erbjuder lokalt aktiverade batterier med lokal frekvensmätning så kan vi generera mer intäkter till våra kunder än många andra liknande lösningar. Mer om volymbegränsningar för centralstyrda batterier kan du läsa här hos svenska kraftnät: https://www.svk.se/aktorsportalen/bidra-med-reserver/behov-av-reserver-nu-och-i-framtiden/volymbegransning-for-centralt-styrd-fcr-placerad-i-kategori-b/