Greenelys elavtal & elhandel ⚡️
Elhandel
Varför finns det olika elområden och hur vet jag vilket jag tillhör?
Varför finns det olika elområden och hur vet jag vilket jag tillhör?
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

År 2006 anmäldes Svenska kraftnät till EU-kommissionen av Dansk Energi. Det är Svenska kraftnät som driver det svenska stamnätet.

I sin anmälan protesterade Dansk Energi mot att Svenska kraftnät periodvis begränsat exporten av el till Danmark. Begränsningarna hade Svenska kraftnät bland annat gjort under kalla vinterdagar då det svenska stamnätet inte räckte till för att transportera el från norra till södra Sverige och vidare till de europeiska länder som är anslutna till södra Sverige. Att begränsa exporten var ett sätt att undvika elbrist i landets södra delar.

EU-kommissionen krävde under våren 2010 att Svenska kraftnät måste hantera överföringsbegränsningar i det svenska stamnätet på ett annat sätt för att inte diskriminera användare i andra delar av Europa. Det resulterade i att Svenska kraftnät den 1 november 2011 delade in Sverige i fyra elområden.

Ett enkelt sätt att ta reda på vilket område du tillhör kan du besöka Svenska kraftnäts hemsida Nätområden.se - som är en interaktiv karta över de svenska lokalnäts nätområden och elområden.